Skip to main content

Ree, Willem van de

Hij werd geboren op 26 oktober 1928 te Klaaswaal, als zoon van Jacobus van de Ree (1888-1964) en Neeltje Kolf (1889-). Wim woonde met zijn ouders, zusjes Sijke en Hendrika en zijn broers Jacobus en Marinus aan de Klein-Cromstrijensedijk 517 te Klaaswaal, tegenover de begraafplaats.

Arbeitseinsatz en razzia
In januari 1945 werden op vele plaatsen in het land razzia’s uitgevoerd, ook in Klaaswaal. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen die in Duitsland in de oorlogsindustrie moesten gaan werken.
Jo Kats, een jongeman uit Numansdorp die geëvacueerd was in Klaaswaal, weet zich te herinneren: “Op een zondag in januari 1945 tijdens de kerkdienst, kort voordat Ds. Hugenholtz met zijn preek zou beginnen, liep de koster naar de dominee op de kansel en fluisterde hem iets in het oor. De dominee deed de mededeling: ‘het betreft de jongere mannen’.
Een duidelijk teken dat de Duitsers het voorzien hadden op de jonge mannen. Zij stormden de kerk uit!
Opvallend was dat het Klaaswaalse verzet hierover was ingelicht, zo weet ook Dries van der Linden zich nog te herinneren. Door wie? Dat bleef strikt geheim.

Dries van der Linden en zijn broer Aai hadden, vanwege de inundatie, bij de familie Van de Ree een onderkomen gevonden. Op donderdag 15 februari 1945 werd er in het dorp weer een razzia gehouden. De broers Dries en Aai van der Linden wisten te ontkomen en ook Wim deed een poging. Hij had bijna de leeftijd dat hij, net als zijn broer, naar Duitsland zou moeten vanwege de Arbeitseinsatz en dat wilde hij voorkomen. De Duitsers sommeerden Wim te stoppen en terug te keren. Hij liep door en werd dodelijk getroffen door Duitse kogels.

Wim werd begraven op de Algemene Begraafplaats in het dorp, aan de andere kant van de dijk waar hij woonde en werd doodgeschoten.
De grafsteen herinnert aan deze jongeman die wegliep voor zijn vrijheid en gedwongen tewerkstelling wilde voorkomen. Zijn broer Jacobus stierf 6 weken later in Duitsland en werd daar begraven. Het verdriet in het gezin was groot.

Vergeten is Willem van de Ree niet, zijn naam en nagedachtenis verbinden we aan het Monument 1940-1945 in Klaaswaal. 

bronnen

  • persoonlijke herinneringen van Jo Kats, Numansdorp en Dries van der Linden, Grimsby, Canada
  • Nationaal Archief – 2.19.255.01 Plaatsingslijst persoonsdossiers Oorlogsgravenstichting

laatst bijgewerkt 11 september 2024

Link naar monument en thema